Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Renaltracker: zelfmanagementplatform voor nierpatiënten

16 februari 2017

Renaltracker: zelfmanagementplatform voor nierpatiënten

Tien ondernemers uit binnen- en buitenland zijn geselecteerd om mee te doen aan Rockstarts accelerator, een groeiprogramma voor digital health bedrijven. Voor dit tweede programma zijn maar liefst acht internationale startups geselecteerd, onder andere uit de Filipijnen, Zambia en de Verenigde Staten. Met Nederland als uitvalsbasis en Europa als potentiële afzetmarkt, proberen deze startende ondernemers om een business op te bouwen. SmartHealth spreekt met de ondernemers van deze startups.

De Filipijnse Kirby Binayao werkte na zijn opleiding als verpleegkundige, maar kwam na enkele jaren praktijkervaring tot het inzicht dat hij liever het bedrijfsleven in wilde. Hij volgde een marketing MBA en richtte tijdens zijn studietijd een online marketing bedrijf op. “Ik had veel klanten in Engeland en Amerika. Eén van die klanten heeft uiteindelijk mijn bedrijf overgekocht en stelde daarna voor om samen iets op te zetten.”

De twee ondernemers startten een e-commerce bedrijf met een vestiging in China en Amerika, maar een meningsverschil zorgt er uiteindelijk voor dat Binayao in 2014 uit het bedrijf stapt. “Ik ging voor mezelf na wat ik nu echt graag wilde. In welke branche wil ik werken, wat voor bedrijf wil ik hebben, op welke manier kan ik iets betekenen? Ik besloot terug te gaan naar de gezondheidszorg. Digital health stond destijds nog in de kinderschoenen, maar het leek me een mooie markt om in te stappen.”

Het verhaal van Roberto

Eind 2014 richt Binayao het bedrijf Binnovate Digital Health op. Het product: Renaltracker, een zelfmanagementplatform voor mensen met chronische nierziekten. De focus op nierpatiënten komt voort uit een persoonlijke ervaring van Binayao uit zijn tijd als verpleegkundige. Hij leert Roberto kennen, een patiënt met een chronische nierziekte die heel betrokken is bij zijn eigen ziekte en behandeling. Hij stelt volop vragen en denkt mee met zijn behandelteam.

Een persoonlijke ervaring speelde mee in de ontwikkeling van Binayao’s startup

Helaas overlijdt Roberto, maar de man blijft in Binayao’s gedachte. “Sterker nog, tijdens de opstartfase van het bedrijf viel zijn naam regelmatig. Voor nierpatiënten is het van groot belang om er een gezonde levensstijl op na te houden. Maar dat is niet altijd makkelijk om zelfstandig te doen. Ik besloot een platform te ontwikkelen waar Roberto destijds veel baat bij had kunnen hebben. Een plek waar hij terecht kon voor informatie en een-op-een coaching en advies.”

Geen standaard advies

Renaltracker is een online omgeving waar patiënten met nierziekten terecht kunnen ‘tussen twee doktersbezoeken in’. “We richten ons op patiënten die de diagnose net hebben gekregen en vervolgens zelf aan de slag moeten met het verbeteren van hun gezondheid.” Binayao signaleerde een gebrek aan informatie en ondersteuning voor nierpatiënten. Veel patiënten vinden het bijvoorbeeld lastig om te bedenken welke keuzes ze moeten maken qua voeding en zoutinname. Er zijn natuurlijk apps om je voedingsinname te meten, alleen die zijn niet gericht op de voedingswaarden die relevant zijn voor nierpatiënten, zegt Binayao. “Om de zoveel tijd een standaard consult van vijftien minuten is te weinig: men heeft tussendoor ook vaak vragen.”

Patiënten kunnen een-op-een met Renaltracker-verpleegkundige, diëtist of coach contact leggen. Via het platform krijgen patiënten advies over voeding en beweging. De Renaltracker zorgverleners zijn gevestigd in de Filipijnen, vertelt Binayao, maar spreken allemaal vloeiend Engels. Voorlopig wil Binayao Renaltracker in vier markten gaan uitzetten: Amerika, Engeland, Canada en Australië. “Voornamelijk omdat al onze zorgverleners Engels spreken”, legt Binayao uit. “Van de andere kant is Renaltracker ‘slechts’ een platform: we kunnen het naar iedere taal aanpassen. Dan moet je alleen zorgen dat je in dat land ook coaches hebt: je wil geen taalbarrière tussen de klant en de zorgverlener.”

Eetdagboek

Naast de persoonlijke coaching kunnen Renaltracker-gebruikers het platform ook gebruiken om hun voeding bij te houden.“Er zijn natuurlijke al talloze apps waarin je je voeding bij kunt houden, bijvoorbeeld MyFitnessPal, maar wij onderscheiden ons door de specifieke focus op nierpatiënten. Als jij een croissant en een kop koffie als ontbijt hebt gehad, dan vertelt Renaltracker precies hoeveel proteïne je hebt gehad en hoeveel je dus nog binnen mag krijgen door de dag heen.”

Digitaal contact met een coach via Renaltracker

Renaltracker is volgens Binayao een B2C bedrijf: patiënten die gebruik willen maken van de services van Renaltracker, betalen hier zelf een vast bedrag per maand voor. “We overwegen wel een freemium-model waarbij de basis-Renaltracker – het bijhouden van je voeding – gratis is en je extra betaalt als je gebruik wilt maken van de coaching.”

Health valley Nijmegen

Op den duur wil Binayao kijken of zijn Renaltracker platform ook gebruikt kan worden voor patiënten met andere chronische ziekten. “Eerst willen we een klinische validatie doen van het huidige platform, daarna kunnen we verder gaan ontwikkelen.” Aan de ambitie van Binayao en zijn team zal het in ieder geval niet liggen: ze willen in de komende drie jaar minimaal 10.000 nierpatiënten wereldwijd gaan ondersteunen met hun platform.

Vooralsnog is Nederland daar een uitstekende plek voor, zegt de ondernemer. “Nijmegen is echt de health valley van Nederland. Op deze campus alleen al zitten we naast veertig inspirerende en relevante bedrijven. Men loopt hier enorm voorop.” Voor een dienst als Renaltracker is het in zijn eigen thuisland nog te vroeg, weet Binayao. “Op de Filipijnen proberen we nog steeds tropische ziekten als dengue en malaria aan te pakken. Digitale zorg wordt door een enkeling wel aangemoedigd, maar de basiszorgbehoeftes moeten in de Fillipijnen nog worden geregeld.”

Renal Tracker doet ook mee aan de Rockstart Startup Lounge op Health Valley Event 2017 op 9 maart in CineMec Nijmegen. 


Terug naar het overzicht

Auteur:
Anna Jacobs
SmartHealth


Tags

Health Valley Partners

RSS 2.0 RSS 2.0 RSS 2.0