Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Rockstart Demo Day: Digital health ideeën pitchen voor een zaal investeerders

06 april 2017

Rockstart Demo Day: Digital health ideeën pitchen voor een zaal investeerders

Met een luid applaus en opzwepende muziek liepen de tien ondernemers één voor één het podium op. De opdracht was simpel: overtuig het aanwezige publiek dat jij het aangewezen bedrijf bent om in te investeren. Donderdag 30 maart jl. presenteerden tien startups hun digital health bedrijf tijdens Rockstart Demo Day.

Op de Novio Tech Campus in Nijmegen werkten tien internationale bedrijven de afgelopen maanden aan hun innovatieve product of dienst. De ondernemers deden dat binnen Rockstarts tweede Digital Health accelerator. Een accelerator is een groeiprogramma gericht op jonge bedrijfjes, in Rockstart’s geval uit binnen- en buitenland. Met behulp van het team van Rockstart en een groep mentoren met uiteenlopende ervaringen en kennis, en steun van het zorg-ecosysteem in Nederland, bouwden de ondernemers hun conceptproduct of -dienst in de afgelopen maanden verder uit.

Web, mobile en zorg

Eind 2016 startte het tweede Digital Health groeiprogramma van Rockstart. De zorg is niet de enige sector waar Rockstart zich op richt: er is een Web & Mobile groeiprogramma, een programma voor Smart energy, en binnenkort start een accelerator voor bedrijven die zich met AI (artificial intelligence, kunstmatige intelligentie) bezighouden. “Waarom de keuze voor de gezondheidszorg? Het is urgent, relevant, en er zijn meer mogelijkheden dan ooit”, volgens Rockstart oprichter Oscar Kneppers.

Rockstart investeert in startende bedrijven door ze een plek te geven in het programma, te coachen en kantoorruimte te bieden, plus startkapitaal van 20.000 euro. In ruil daarvoor krijgt Rockstart 8% belang in het bedrijf. Rockstart is op zijn beurt weer gefinancierd door investeringsmaatschappijen, die erop rekenen dat oud-Rockstart bedrijven meer waard worden. Een van de succesvolste Rockstart alumni is het bedrijf Peerby, een platform om spullen uit te lenen, met inmiddels ruim 4 miljoen euro aan investeringen op de teller.

Internationale klanten

Twee bedrijven van vorige digital health programma worden door Rockstart CEO Ruhne Thiell genoemd: MedAngel en Sleep.ai. MedAngel ontwikkelde een draagbare sensor en bijbehorende smartphone app voor patiënten die afhankelijk zijn van temperatuurgevoelige medicijnen, zoals insuline en hormonen. De MedAngel sensor bewaakt de temperatuur van hun medicatie zowel onderweg, in de koelkast als tijdens het gebruik. De eerste honderden MedAngels werden in de afgelopen maanden wereldwijd verscheept. Ook is er een eervolle vermelding voor Sleep.ai, bedacht door ondernemer en tandarts Michiel Allesie. Het oorspronkelijke idee voor een app gericht op tandenknarsen, Bruxlab, werd omgevormd naar een app en wearable gericht op snurken. Sleep.ai haalde in maart dit jaar ruim 80.000 euro aan crowdfunding op via Indiegogo.

De ondernemers die tijdens Demo Day het podium betreden moeten laten zien hoe goed ze hun huiswerk hebben gedaan, en hoe ver hun productontwikkeling is. Sommige presentaties blijven hangen in het abstracte (‘een augmented realitytoepassing voor medisch specialisten’), andere presentaties tonen de deals die de oprichters in de afgelopen maanden sloten. Zoals RenalTracker.com, een bedrijf opgezet door twee Filipijnse broers, dat in de Verenigde Staten actief is met ruim 200 betalende klanten, en een platform biedt waar nierpatiënten hun voeding, beweging en medicatie bij kunnen houden.

Hoe groot is de potentiële afzetmarkt, wat is de go-to-market strategie, wie zijn concurrenten, en hoeveel geld is er nodig om verder te groeien? De meeste bedrijven zoeken tussen de 175.000 en 400.000 euro, om hun product met een team verder te kunnen ontwikkelen in de aankomende maanden. Of de presentaties de aanwezige investeringsmanagers van fondsen en regionale investeringsmaatschappijen wisten te enthousiasmeren, moet de aankomende maanden gaan blijken.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Frederieke Jacobs
SmartHealth


Tags

Health Valley Partners

RSS 2.0