We trappen deze reeks van even voorstellen af met onze internationale netwerkbouwer: Victor Haze. Als ‘international ecosystem director’ zet Victor zich al jaren in om sterke ecosystemen te bouwen met consortia in het buitenland waar onze partners van kunnen profiteren. Maar wie is hij eigenlijk?
Hoe denk jij dat de zorg er in 2040 uitziet en welke rol heeft preventie daarin?
Dat is ongelooflijk moeilijk om iets over te zeggen. Ik denk wel dat wanneer er niet meer werk gemaakt wordt van preventie, er misschien wel helemaal geen zorg meer is. Dat is wellicht ook een beetje te cru gesteld, maar zonder twijfel is het huidige systeem van zieke mensen beter maken niet houdbaar wanneer we niet ook proberen een groot deel van ziekte te voorkomen. Preventie is al jaren een toverwoord, maar ik denk dat die verandering te langzaam gaat.
Welke innovaties met een technologische component gaan volgens jou de meeste maatschappelijke impact realiseren?
Innovaties die mensen helpen gezonde keuzes te maken zijn denk ik oplossingen die de meeste impact kunnen genereren. Maar we weten ook allemaal hoe moeilijk gedragsverandering is en hoe je blijvende gewoontes moet inslijten. Dus alleen technologische componenten gaan niet werken. Er zullen ook verdergaande wet en regelgeving ingezet moeten worden. Die verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel bij de overheid.
Ligt jouw kracht in connect, challenge en/of grow en waarom?
Ik denk dat mijn kracht voor een deel in connect ligt, waarbij de andere onderdelen dan soms automatisch kunnen volgen. Met het bij elkaar brengen van de juiste partijen op de juiste tijd en plaats is de grootste slag al vaak geslagen. Dat is vaak ook het moeilijkste van het geheel, maar we hebben toch al mooie voorbeelden hiervan gehad in het verleden.
Waarvoor kunnen de partners van Health Valley bij jou terecht?
Ik ben bij uitstek iemand die met ondersteunende toolsets uit verschillende disciplines als design thinking en strategy tools middels workshops een eerste aanzet kan geven naar oplossing van verschillende problemen. Op gebied van strategie, processen inrichten of ecosystemen. Ik heb de laatste jaren hier brede ervaring in opgedaan.
Welke innovatie, project of samenwerking inspireert jou?
Ik raak het meest geïnspireerd wanneer er goed wordt samengewerkt. Dat kan in een project of innovatie zijn, maar vaak gebeurt het op de meer onverwachte momenten. Zo heb ik een keer een workshop georganiseerd voor de keteninrichting rondom Palliatieve zorg.
Wanneer je dan hoort dat je mensen voor het eerst echt samenbrengt en helpt een gezamenlijk beeld voor een mogelijke oplossing te creëren, dan ben ik daar wel heel trots op. Dat wil ik iedere dag wel bereiken als het mogelijk is.
Welke eigenschappen, hobby’s en interesses kenmerken jou als persoon en breng je mee in jouw dagelijkse werk?
Ik ben een duursporter en heb mezelf bekwaamd in het gebruiken van visuele methoden en technieken om problemen op te lossen. Dat oplossen lukt meestal niet in de eerste poging. Net zoals ik vaak niet in de eerste poging een beste sportresultaat neerzet. Dat vergt toewijding en lange adem.