Zwolle Bart Ros 7Tomccwqgac Unsplash

Sander Karnebeek, provincie Overijssel: “Je hebt een rol als overheid om vernieuwingen aan te jagen”

Het blijft nodig om te investeren in dingen waarvan je niet weet of deze impact zullen hebben, wil je vooruitgang boeken, is de overtuiging van teamleider Economie van de provincie Overijssel, Sander Karnebeek.

“De problematiek in de zorg heeft te maken met handjes en geld. Vakmanschap en talent behouden en binden zijn twee speerpunten in ons beleid. Verpleegkunde kun je zien als vakmanschap. Het behouden en binden van zorgtalenten speelt ook in de zorg. We willen programma’s ondersteunen die het vakmanschap nadrukkelijker op de agenda zetten. En we onderzoeken of je nieuwe vormen van opleiden kunt organiseren, die beter aansluiten op de arbeidsmarkt.

Schaarste maakt creatief. Ik zeg intern vaak: geld maakt ook lui. Je moet vooral nadenken wat je wel kunt doen. Hoe kunnen we wél iets realiseren met elkaar? Dat is iets waar we graag over meedenken. Zowel bij ons als in Gelderland zijn de middelen nog minder geworden. Dat betekent dat er nog scherpere keuzes moeten worden gemaakt. Als je de experts bij elkaar zet met de vraag: wat zouden we kunnen doen? – kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je minder stappen kan zetten dan we wenselijk achten.

De uitdagingen in de zorg dwingen om buiten je eigen paradigma te denken. Je moet samen kijken naar de oplossingen die er wel zijn. Je weet nu al dat het tekort aan handjes alleen maar toeneemt. Dus moet je op zoek naar andere oplossingen. Dit vraagt om een proces dat dit mogelijk maakt.

Ik heb vertrouwen in de creativiteit van de mens. Ik zie echt hoopvolle bewegingen. Het is een grote uitdaging, maar wel iets waar we gezamenlijk voor moeten staan. Samen met bedrijfsleven, de zorginstellingen, overheid en onderwijs en kennisinstellingen kunnen we de transitie oppakken. Heel veel handelingen en onderzoek worden steeds meer overgenomen door apparaten en artificiële intelligentie. Mijn horloge kan mijn gezondheid gaan monitoren. Sommige consulten kunnen face-to-face. Er komen nieuwe mogelijkheden, daarom moeten we bezig blijven met de vernieuwing.

De problematiek van vandaag heeft vaak de grootste politieke aandacht, door de directe urgentie. Maar we moeten niet vergeten de langere termijn in het oog te houden. Je hebt een rol als overheid om vernieuwingen aan te jagen. Zo’n 95 procent van de technologie op de smartphone is door de overheid gefinancierd. Het feit alleen al dat Kennedy in 1963 zei: over 10 jaar staan we op de maan, gaf een enorme push aan technologische innovatie. Daar zijn allerlei ontwikkelingen uit voortgekomen, zoals de MRI scan, die ons verder hebben geholpen.”

De provincie Overijssel is een van de sponsoren van het Health Valley Event 2024. “Medtech & Preventie is een van de vijf innovatie speerpunten van de provincie Overijssel. We hebben twee sterke regionale troeven: het Health Innovation Park in Zwolle en het Medtech Cluster in Twente."

Het is een grote uitdaging, maar wel iets waar we gezamenlijk voor moeten staan. - Sander Karnebeek, provincie Overijssel
Delen: LinkedIn logo