DSC 9513 Less2care

Zorg zonder stank: hoe Less2Care de sector schoner, duurzamer én waardiger maakt

Ontdenk hoe Less2Care met een slim vacuümsysteem dat traditionele pulpvermalers en pospoelers vervangt, zorgt voor geurvrije, hygiënische én circulaire afvalverwerking.

"Niemand wil in een omgeving wonen waar de geur van incontinentie continu aanwezig is, zeker niet als je er je oude dag doorbrengt." Die confronterende uitspraak komt van Jop van Haaren, oprichter van Less2Care. Het is precies die gedachte die vijftien jaar geleden de basis vormde voor een innovatie die de ouderenzorg schoner, efficiënter en menswaardiger maakt. Want waarom zouden we blijven werken met verouderde systemen die niet meer passen bij deze tijd?

Een frisse blik op dagelijkse zorg

Less2Care ontwikkelde een gesloten vacuümsysteem dat traditionele pospoelers en pulpvermalers vervangt. In plaats van open bakken vol vervuild materiaal, wordt afval zoals incontinentiemateriaal, washandjes, mondkapjes en verband luchtdicht afgesloten in recyclebare PE-zakken, zonder geur, zonder gedoe.

“En omdat we niet met gelamineerde zakken werken,” vertelt Jop, “kunnen we die na recycling gebruiken om er bijvoorbeeld weer een kunststof bedpan van te maken.  Zo sluit je de kringloop én de lucht.”

Het resultaat? Schonere werkplekken, minder besmettingsgevaar, minder looplijnen voor het personeel én een aangenamere leefomgeving voor bewoners. Want zorg is pas echt waardig, als ook de omgeving dat is.

Van slimme techniek naar landelijke richtlijn

De oplossing van Less2Care is inmiddels opgenomen in de vernieuwde SRI-richtlijnen (voorheen WIP) als dé aanbevolen werkwijze voor het opvangen en afvoeren van urine en feces. Een belangrijke erkenning, en het gevolg van jarenlange samenwerking met zorgprofessionals op de werkvloer.

“Onze techniek wordt gezien als de beste oplossing,” zegt Jop. “Maar dat is niet vanzelf gegaan. We hebben het systeem steeds samen met de praktijk verbeterd. Want pas als de zorgverlener zegt: ‘Dit maakt mijn werk echt beter’, weet je dat je op de goede weg zit.”

Groei met een missie

Ruim 1.500 zorgafdelingen , waarvan tweederde in Nederland, eenderde in het buitenland, werken inmiddels met hun oplossing. Van grote instellingen tot kleinschalige woonzorgcentra. In landen als Duitsland, Noorwegen en Tsjechië groeit het bereik gestaag.
Een sprekend voorbeeld komt uit Noorwegen, waar een verpleegkundige zichtbaar ontroerd was toen ze ontdekte dat ‘de man achter de machine’ zelf op bezoek was. “Ze zei: ‘Wat jij hebt gemaakt, verandert ons werk. Dit is zóveel beter.'"

Waarom zou je in een verpleeghuis moeten werken in de stank van je buurman, of die van jezelf moeten verspreiden? - Jop van Haaren, oprichter Less2Care

Gebouwd voor de toekomst

De systemen zijn ontworpen om lang mee te gaan. “We vergelijken het wel eens met een Miele-wasmachine,” glimlacht Jop. “Hij moet twintig jaar mee kunnen.” Daarnaast is het systeem klaar voor de volgende stap: datagedreven zorg. Denk aan monitoring van gebruik, afvalstromen per afdeling, en koppelingen met ESG-rapportages voor grotere instellingen.

Dat is geen toeval: Less2Care is gecertificeerd voor ISO 14001 en 9001, en werkt aan ESG-verantwoording, ook al is dat (nog) niet verplicht voor kleinere bedrijven. “Wij vinden dat we daar nu al een voorbeeldrol in moeten nemen. Want waardige zorg is ook duurzame zorg.”

Samen sterker met Health Valley

Als nieuwe partner van Health Valley voelt Less2Care zich meteen thuis. “We zochten een netwerk waarin kennis delen en samenwerken centraal staan. Health Valley biedt dat en brengt ons in contact met andere vernieuwers die met dezelfde drive werken aan betere zorg.”
Tijdens events, bijeenkomsten en uitwisselingen groeit niet alleen het netwerk, maar ook de zichtbaarheid. “Dat is waardevol, want onze naam is nog niet bij iedereen bekend. Maar zodra mensen onze oplossing ervaren, zijn ze overtuigd.”

Van probleem naar kans: de oproep aan het netwerk

Less2Care wil de overstap naar hun systeem zo eenvoudig mogelijk maken. Daarom is er het Recovery Program, waarbij oude pulpvermalers en pospoelers worden teruggenomen. De systemen zijn te huur, aanpasbaar aan bestaande infrastructuur, en zonder grote investeringen direct inzetbaar.

Heb jij of ken jij een zorgorganisatie die worstelt met geurhinder, onhygiënische werksituaties of complexe afvalstromen? Dan komt Less2Care graag langs voor een demo of presentatie.
“Het begint met één gesprek,” zegt Jop. “Want waardige zorg begint met een schone, veilige en prettige werkomgeving.”

Meer weten? Neem contact op met Less2Care via www.less2care.com of ontmoet hen tijdens één van de Health Valley-events.

Delen: LinkedIn logo