Sinds 2016 zet Astrid Kühlkamp zich bij Wageningen Academy (onderdeel van Wageningen University & Research, die zich richt op educatie voor werkende professionals) in. Als programmamanager food, nutrition, health & technology vertaalt ze samen met wetenschappelijke experts nieuwe kennis naar direct toepasbare cursussen.
Met de nieuwe cursus Voeding en Hersenveroudering, die op 17 november 2025 plaatsvindt, brengt Wageningen University & Research (WUR) baanbrekende inzichten naar zorgprofessionals. Denk aan diëtisten, artsen, beleidsmakers, onderzoekers en andere professionals, die met ouderen en/of met hersengerelateerde aandoeningen werken.
Kennis uit de wetenschap, toepasbaar in de praktijk
De cursus combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met praktijkvoorbeelden. "We gaan dieper in op de relatie tussen voeding, cognitieve achteruitgang en ziekten zoals Alzheimer en Parkinson," vertelt Astrid. Wetenschappelijke studies vormen de basis, van grootschalige epidemiologische onderzoeken tot randomized controlled trials en interventiestudies. Daarbij komt ook het verklarende mechanisme aan bod: Hoe en waarom voeding invloed heeft op hersenveroudering. Dr. Yannick Vermeiren, van de leerstoelgroep Nutritional Biology, die geleid wordt door Prof. Renger Witkamp, is als cursusleider verbonden aan deze nieuwe cursus.
Nieuwe samenwerkingen, nieuwe impact
WUR werkt in deze cursus samen met onder meer Maastricht University en het Donders Instituut van het Radboudumc. "Het is juist de interdisciplinaire samenwerking die maakt dat we steeds beter wetenschappelijk bewijs kunnen ontsluiten voor de praktijk," aldus Astrid. Hoogleraar Marian de van der Schueren, expert op het gebied van het MIND-dieet, ondersteunt een parallelsessie waarin voeding en cognitieve gezondheid centraal staan en waaruit echt praktische tips voor patiënten volgen.
Meer dan voeding alleen
Hoewel voeding een belangrijke pijler is, kijkt de cursus breder. "Hersenveroudering is een natuurlijk proces, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, kun je vaak beïnvloeden," legt Astrid uit. Niet alleen met voeding, maar ook met beweging, slaap en mentale prikkels. In de cursus wordt gekeken naar het totaalplaatje, met specifieke aandacht voor voedingsstoffen en supplementen die effect kunnen hebben op het brein.
Met voeding kun je hersenveroudering niet voorkomen, maar je kunt het proces wel helpen vertragen. - Astrid Kühlkamp, Programma manager food, nutrition, health & technology Wageningen University & Research
Samen leren, samen veranderen
Wageningen Academy ontwikkelt haar programma’s altijd in samenwerking met het werkveld. "We willen cursussen maken die daadwerkelijk impact hebben op de werkvloer. Daarom is input vanuit professionals cruciaal. Denk aan vragen over voeding in combinatie met medicatie of leefstijlinterventies," zegt Astrid. Health Valley biedt hierin een waardevol platform: het helpt niet alleen bij zichtbaarheid, maar ook bij het verbinden met de juiste doelgroepen.
Verbinding met het zorgdomein
De samenwerking met Health Valley helpt WUR om haar kennis breder te delen. "Veel mensen kennen Wageningen University & Research nog niet op het vlak van voeding en zorg. Via Health Valley hopen we dat te veranderen."
Na de cursus over hersenveroudering volgt op 14 april 2026 een nieuwe verdiepende cursus over voeding en het darmmicrobioom bij ziekte.
Cursus volgen? De eendaagse cursus Voeding en Hersenveroudering vindt plaats op 17 november 2025. Voor meer informatie of om je in te schrijven, bezoek: Voeding en hersenveroudering - WUR
De cursus Voeding en Darmmicrobioom vindt plaats op 14 april 2026, meer informatie is te vinden op: https://www.wur.nl/nl/show/voeding-en-darmmicrobioom.htm