Samen Kwiek Annemarie Van De Wal Helma Van Den Hurk © De Gelderlander Fotografie Schellingerhout

Unieke proef met site brengt alle zorg en activiteiten in kaart: ‘Er is veel, maar het wordt niet altijd gevonden’

Dit Premium artikel is gepubliceerd in De Gelderlander.

Een unieke proef in Lingewaard: inwoners en zorgverleners vinden straks op één site alle beschikbare welzijn- en zorgactiviteiten. De site, ‘Samen Kwiek’, moet een einde maken aan het onoverzichtelijke bos dat het zorglandschap soms is. Bij succes wordt de site ook elders in Nederland uitgerold.

De site ‘Samen Kwiek’ (wat ‘fit’ en ‘levendig’ betekent) werkt als volgt: een Lingewaarder tussen de 18 en 100 jaar loopt binnen bij een fysiotherapeut, huisarts, welzijnscoach of een andere zorgprofessional. De inwoner, laten we haar voor het gemak mevrouw Van Dijk uit Doornenburg noemen, heeft een aantal klachten. Ze wil haar fysieke conditie verbeteren en is soms eenzaam. De arts of hulpverlener opent samen met mevrouw ‘Samen Kwiek’ en zoekt in het aanbod naar een geschikte activiteit. Gevonden: nordic walking in Doornenburg, samen met andere ouderen. Van Dijk schrijft zich met haar account in en gaat erheen, waarna ze zich stukken beter voelt.

Zónder dat er een dure behandeling of medicatie aan te pas is gekomen, wat nu nog wel vaak het geval is. Want tot wel 50 procent van de bezoeken aan een arts kan worden voorkomen als er eerder preventieve zorg is gegeven, weten mede-initiatiefnemers Annemarie van de Wal en Helma van den Hurk.

Onoverzichtelijk bos

Het duo omschrijft de site dan ook als een manier om in te zetten op ‘positieve gezondheid’: de levenskwaliteit van inwoners op een laagdrempelige manier verbeteren ,,Het zorglandschap is soms net een groot, onoverzichtelijk bos”, zegt Van de Wal, projectmedewerker. ,,En hoe vind je daar dan je weg in? Het aanbod is er vaak al en heel veel zelfs, maar wordt niet altijd gevonden.”

Niet iedere huisarts of andere professional weet van iedere kaart- of wandelclub af. En niet iedere inwoner is vaardig met internet. Maar met één blik op het overzicht is straks dus wél al het aanbod in de Lingewaardse kernen te vinden. Dankzij slimme tools op basis van artificiële intelligentie (AI) kan een inwoner ook suggesties krijgen, onder meer op basis van een vragenlijst. En zorgaanbieders zien direct hoeveel aanmeldingen een activiteit heeft en zien zo ook trends. ,,Ook voor gemeenten is dat interessant om analyses te kunnen maken”, denkt Van den Hurk.

Van Friesland tot Zeeland is er al interesse en belangstel­ling getoond. - Helma van den Hurk, Samen Kwiek

 Op de site vind je nu ook: een hartrevalidatie bij een fysiotherapeut, gratis sessies voor vrouwen die willen afvallen en een gesprek met de verhuiscoach, die ouderen helpt om een geschikte woning te vinden. Het gaat om welzijn, zorg en activiteiten waar geen indicatie voor nodig is, dus die voor iedereen toegankelijk zijn.

Prediabetes

De noodzaak voor de site, die al maanden in de maak is, voelen de initiatiefnemers bijna dagelijks. Neem nu het alarmerende bericht dat de bloedsuiker van zeker 1,4 miljoen Nederlanders verhoogd is, wat kan leiden tot een ‘tsunami van diabetespatiënten'. Gezonder leven is de oplossing en door Samen Kwiek is voor iedereen wel een manier te vinden om dat te doen, is de gedachte.

‘Samen Kwiek’ (staat ook voor ‘kwaliteit en welzijn in elke kern’) is een initiatief van de gemeente Lingewaard, Stichting Welzijn Lingewaard, ziekenhuis Rijnstate en Health Valley, een innovatienetwerk waar bedrijven en zorginstellingen bij zijn aangesloten.

Proeftuin

Tot november draait de site op Europese subsidie: dRural geheten, die ook in andere landen wordt gebruikt om te zorgen dat agrarische gebieden niet achterlopen op zaken als bereikbaarheid en welzijn. Van de Wal: ,,Nu is Lingewaard niet meer zo agrarisch, maar toch rijden ook hier een stuk minder bussen dan in de stad en rijden er geen flitsbezorgers rond, om maar wat te noemen.”

Kortom: de Betuwse gemeente met 47.000 inwoners is een prima proeftuin. Is het een succes, dan is het de hoop dat de gemeente de kosten vanaf dan voor haar rekening neemt. Van de Wal en Van den Hurk reizen ondertussen het hele land door om het initiatief onder de aandacht te brengen.

Lancering

Van den Hurk, aangesloten bij Health Valley: ,,Van Friesland tot Zeeland is er al interesse en belangstelling getoond. Het is ook echt iets wat in iedere gemeente speelt. Al is het geen kwestie van deze site kopiëren en plakken: het aanbod moet uit de samenlevingen zelf komen, van onderaf.”

De site wordt donderdag 27 juni om 14.00 uur gelanceerd in het dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23). Die dag zijn er ook workshops. Meer informatie op samenkwiek.nu en aanmelden via healthvalley.nl. Op de header foto: Helma van den Hurk (links) en Annemarie van de Wal van Samen Kwiek bij het dorpshuis van Angeren. Hier wordt de site in juni gelanceerd. 


Annemarie van de Wal en Helma van den Hurk (rechts) bekijken de site Samen Kwiek. © Milan Schellingerhout

Tekst: Jesse Reith
Fotografie: Milan Schellingerhout

Delen: LinkedIn logo